Pages

dinsdag 17 oktober 2017

Zorgeloos leven, Tegenlicht, 15 oktober 2017


Zorgorganisatie van onderop tegengewerkt door rigide zorgsysteem

Regisseur Kees Brouwer richt zijn camera volledig op Jos de Blok, directeur van Buurtzorg. We kenden hem nog van een eerdere uitzending van Tegenlicht over de transitie van Nederland met als ondertitel Kiemen van het nieuwe Nederland. Daarin kwam De Blok aan het woord over zijn netwerkorganisatie op het gebied van de zorg, die zonder managers werkt waardoor de kosten minder hoog zijn en de tevredenheid van zorgverleners en cliënten groter. Het is interessant om te vernemen hoe het de laatste vier en een half jaar, waarin de zorg steeds meer onder druk komt te staan, met Buurtzorg is gegaan.

De Blok zegt dat Buurtzorg vanaf 2006 een groeiende organisatie is. Hij moet lachen om de vraag van Brouwer wat hem zo bijzonder maakt, aangezien het de wijkteams zijn die zichzelf sturen. Door niet met managers te werken kan men de overheadkosten laag houden. Het idee verspreidde zich over achtentwintig landen, waaronder China. Op het hoofdkantoor in Almelo is het een komen en gaan van delegaties die meer willen weten over het revolutionaire idee van De Blok.

De Blok studeerde eerst economie maar werd daar depressief van omdat de studie niet tegemoet kwam aan zijn idee dat deze wetenschap dienstbaar moest zijn aan de mens. Hij koos daarom voor de verpleging. Daar merkte hij dat verplegers een groot sociaal hart hebben, dat door de professionalisering in de zorg in het gedrang kwam. Vandaar zijn initiatief om de zorg anders te organiseren. Hij heeft daarbij ook coaches ingesteld die zich aandienende problemen moeten oplossen en hijzelf houdt zichzelf bezig met de contacten met zorgverzekeraars, die niet erg warm liepen voor zijn initiatief.

We zien hem tijdens een overleg met zorgverzekeraar VGZ, dat langzaamaan voor zijn bottom up manier van werken te vinden is. De Blok zegt tegen een medewerkster van VGZ dat de top down werkwijze van managers helemaal niet nodig is. Men zou de management opleidingen moeten afschaffen, studenten eerst de kans geven om zich persoonlijk te ontwikkelen en dan te kijken hoe ze hun ervaring in de maatschappij kunnen inzetten.

We volgen De Blok tijdens zijn voorbereiding voor een staatsdiner, waarvoor hij is uitgenodigd, hoewel hij andere ideeën heeft over de invulling van de democratie en weinig op heeft met het decorum. Hij toont aan Brouwer de Albert medaille van de Britse Royal Society of Arts, die alleen aan personen wordt uitgedeeld die een belangrijke vernieuwing in maatschappelijk opzicht teweeg hebben gebracht. De Blok prijst zijn moeder die goede ideeën heeft. De wereld zou er volgens hem beter uitzien als zij meer zeggenschap had gehad.  

We zien hem op Papendal in de slag met inkoopmanagers die de zorgverzekeraars tegenwoordig hebben aangetrokken om het aanbod van zorgaanbieders te beoordelen. Buurtzorg komt chronisch geld tekort omdat men kijkt naar de resultaten van het jaar daarvoor en een groeiende organisatie is daar altijd de dupe van. De stress daarover heeft geleid tot een hartinfarct, die hij er tijdens lange wandelingen in Scandinavië uit gelopen heeft. Hij is bereid tot acties om als de zorgverzekeraars halsstarrig aan hun systeem vasthouden en wil zelfs een deel van de zorg niet geven. Ook is hij een zorgverzekering gestart onder de naam Zorgeloos, maar daar horen we niet veel over. Volgens de laatste berichten op internet gaat Zorgeloos in 2018 van start als coöperatie.

Hier meer informatie op de site van Tegenlicht, hier informatie over de al uitverkochte meet up vanavond om 20.00 uur in Pakhuis de Zwijger, maar nog wel te volgen via de live stream, hier mijn bespreking van TransitieNL, hier het artikel over Zorgeloos uit oktober 2017.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten