Pages

donderdag 12 september 2013

De slag om ons drinkwater, Tegenlicht, 9 september 2013



Levensbehoefte of levensmiddel?

De Zwitserse multinational Nestlé is de grootste levensmiddelenproducent in de wereld en met merken als Polar Spring, Perrier en Pure life wereldleider op het gebied van gebotteld water. Dat willen ze graag zo houden en daarom stropen ze de wereld af op zoek naar zuivere waterbronnen.

In Maine in de V.S. zit heel wat zuiver bronwater in de bodem. Nestlé pompt dat op en verkoopt het over de hele wereld. Het is hetzelfde water als in de staat Maine uit de kraan komt, zegt een inwoner met een knipoog. Tegenlicht werd er de toegang tot de fabriek van Polar Spring geweigerd. Op een persconferentie kan men echter niet worden tegengehouden. Directeur Peter Brabeck spreekt er als een wolf in schaapskleren mooie woorden, dat vals klinken.  

Omdat Nestlé de productie in Maine wilde uitbreiden, maar tegengehouden werd door de gemeente waarin het bedrijf zou moeten komen, begon men een rechtszaak. Vrouwen sloten zich aaneen en stapten naar het gemeentebestuur om te praten over de verordeningen. De bevolking in een natuurreservaat in dezelfde staat verzette zich tegen de plannen van de waterreus, die jaarlijks net zoveel water opslurpt als in de agrarische industrie verbruikt wordt. De strijd in beide zaken was nog niet beslist, maar later horen we dat Nestlé toch het tweede bedrijf mocht bouwen. De bevolking voelde zich verraden, maar die in het natuurgebied won van Nestlé vanwege het recht op lokaal zelfbesluit zoals dat in de wet genoemd wordt.   

New York City is met acht miljoen mensen een geweldige afzetmarkt, al zorgt de berg plastic flessen voor vervuiling van het milieu. Ook Pakistan met 180 miljoen inwoners is een mooie markt voor Nestlé. Vroeger dronk niemand daar gebotteld water, maar door een slimme marketing die zich richtte op een gezonde lifestyle wordt inmiddels veel heel Pure Life afgezet, een water met mineralen eraan toegevoegd. Het wordt zelfs bij de mensen thuisgebracht. Tegen betaling uiteraard. Grondwater wordt daardoor echter moeilijker bereikbaar en is zo verontreinigd dat het eerst gekookt moet worden.  

In Lagos, Nigeria is helemaal geen kraanwater. Een gat in de markt dus voor multinationals die in water handelen. Kinderen in de sloppenwijken overlijden door het drinken van verontreinigd water. Onverantwoord, zegt consumentenactiviste Maude Barlow, die de commerciële praktijken van Nestlé bekritiseert. Water is een publiek goed, zegt zij, en geen voedingsmiddel met een marktwaarde. Nestlé maakt grote winst omdat de grondstof niets kost. Diefstal is het kortom.

Nestlé wilde, ondanks herhaalde verzoeken van de redactie, niet reageren. Daarmee zeggen ze genoeg.

Hier meer informatie op de site van Tegenlicht, hier op Wikipedia meer over mineraalwater en het verschil met bronwater.Roelof Kruize van Waternet zei vorige week in de Meet up over Griekenland, waar een staatswaterbedrijf geprivatiseerd dreigt te worden, dat het Nederlandse kraamwater van goede kwaliteit is en dat er van alles aan wordt gedaan om het zo te houden. Men is in gesprek met het AMC om te zorgen dat de resten van antibiotica niet in het riool terecht komen. Flesjeswater is onnodig, duur en verspillend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten