Pages

donderdag 10 januari 2013

Frank van Kolfschooten over ontspoorde wetenschap, VPRO-Boeken, 23 december 2012


Perverse prikkels in de wetenschapsbeoefening

Ontspoorde wetenschap is een herziene editie van het eerdere boek Valse vooruitgang (1993) over frauderende wetenschap en heeft als ondertitel Over fraude, plagiaat en academische mores. Na de berichten over de fraude van Diederik Stapel heeft onderzoeksjournalist Frank van Kolfschooten zich opnieuw op het onderwerp gestort. Hij denkt dat er dit jaar nog wel meer valsheid in geschrifte boven water zal komen.

Van Kolfschooten verstuurde 8200 emails, waarin hij wetenschappers vroeg om hem op het spoor te zetten van frauduleuze praktijken en kreeg 1100 reacties terug, waarvan de neerslag in zijn boek te vinden is. Ook vroeg hij stukken op van universiteiten. Bij weigerachtigheid eiste hij die op op grond van de Wet Openbaar Bestuur. 

Wim Brands begint erover dat wetenschappers soms hun naam tegenkomen onder buitenlandse wetenschappelijke artikelen, waar ze nooit aan hebben meegewerkt.
Van Kolfschooten zegt dat zoiets een curieuze ervaring is. De media duiken tegenwoordig op het ontmaskeren van frauderende wetenschappers maar verdiepen zich niet in de achtergronden, zoals dat bij Diederik Stapel ook weer het geval was.
Het onderwerp is te moeilijk om uit te spitten. Men vraagt deskundigen in de studio naar hun commentaar. Ook Van Kolfschooten werd geraadpleegd. Hij bevestigt het idee van Brands dat het niet leuk is om leeggezogen te worden. Men parasiteert op zijn kennis.

Hij kwam in de negentiger jaren op het spoor van het onderwerp na het lezen van Betrayers of the Truth (1982) van William Broad en Nicholas Wade. Op het spoor gezet door een medewerker van het Meertens instituut las hij De vernedering van een heilige uit 1989 van de antropoloog Mart Bax. Dit boekje gaat over een vermeend conflict aan het eind van de 19de eeuw tussen kerkelijke en wereldlijke machten in een klooster in het Noord-Brabantse Neerdonk. Bax weigerde tegenover het Meertens instituut zijn bron, een dagboek van een overleden pater, prijs te geven. Het Meertens instituut concludeerde vervolgens dat Bax zijn onderwerp verzonnen had.

Brands stelt de enig hoe zoiets mogelijk is, zo’n enorme loop met de waarheid, terwijl wetenschappers daar juist naar op zoek zijn.
Van Kolfschooten zegt dat dit in alle sectoren van de maatschappij voorkomt, maar dat het in de wetenschap een symptoom is van een dolgedraaid systeem. Wetenschap trekt behalve waarheidszoekers ook personen aan die uit zijn op eigen eer. Op grond van het huidige financiering van de wetenschap kan men scoren met aantallen publicaties, waarbij de kwaliteit ervan niet geldt. Dit leidt tot perverse prikkels.

Het Stapel-effect dwingt volgens wetenschappers die met hem samenwerkten, tot reflectie over de manier van wetenschap beoefenen. Het fundamenteel onderzoek staat tegenwoordig onder druk omdat het niet meteen toepasbare resultaten oplevert. Wetenschappelijke vernieuwing komt daarom voort uit toevalligheden, zoals gold voor penicilline, viagra en teflon, dat ons in staat stelde naar de maan te reizen.

Van Kolfschooten vindt de wetenschap belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de samenleving. De huidige publicatiedwang werkt in dit verband contraproductief.
 
Hier een voorpublicatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten