Pages

zondag 30 oktober 2011

Money and speed, de allereerste iPad documentaire, Tegenlicht


Deze app, bekroond met The Golden Eye voor de beste vormgeving, gaat over de werking van het flitskapitaal. Eerst klinkt in de Nederlandse versie die ik zag, de tune van Tegenlicht, tegelijk met het herkenbare beeldmerk.

Introductie


Op 6 mei 2010 kwamen de beurskoersen in Amerika in een vrije val, maar al snel daarna zette een wonderbaarlijk herstel in. Onderzocht werd hoe een en ander in zijn werk kon gaan. Verschillende personen geven daarover hun mening, maar eerst vertellen zij hoe de crisis op hen overkwam.

Flitshandelaar Rishi Narang zat in onderhandeling en wist niet wat hem overkwam.

Data analist Eric Hunsacker vreesde het ergste.

Professor Paul Wilmott riep Oh my god en begreep de grote verschillen in de grafieken niet.

Historicus George Dyson zette CNN aan en zag de val van de aandelen van Procter and Gamble en daarna een dode die mysterieus weer opstond.

Waakhond Gregg Berman, financieel toezichthouder, merkte het pas een half uur later, toen alles alweer achter de rug was.

Money and speed


Historicus Dyson kerft delen uit een stuk hout, een ‘stock’ een aandeel.

De val heeft volgens Wilmott te maken met algoritmen die instabiliteit veroorzaken. Er zijn geen mensen meer betrokken bij de besluitvormingsprocessen. In black boxen gebeurt van alles. Slimme black boxen stoppen met acties en de dommere nemen het over.

Dyson zegt dat we niet weten wat erin zit.

Het is als de verkiezing van de paus, zegt Narang, oprichter van een beleggingsfonds met veel high frequency aandelen.

Dyson is zeer geïnteresseerd in de bronnen van het digitale universum. Cijfers gaan hun eigen weg, al tijdens de ontwikkeling van de waterstofbom. Deze ontwikkeling gaat steeds sneller. De andere tijdsbeleving bestaat al. Rijkdom kan volgens Dyson eerlijk of oneerlijk verdeeld worden, tussen mensen maar tegenwoordig ook tussen machines.

Jeff Hipschman, die eerder voor Lehman werkte maar inmiddels vastgoedadviseur is, toont ons de blokkendozen van financiële instellingen zonder ramen waarin de black boxen staan opgesteld. Alles dubbel om te voorkomen dat er data verloren gaan bij een storing. Soms worden er zelfs twee identieke gebouwen neergezet, zodat alles vierdubbel is.
Succes is gebaseerd op snelheid in termen van mili-seconden. De kabels die men gebruikt vreten energie.  

De daling van de Dow Jones ging zeer snel en er waren vele aandelen bij betrokken, zegt Berman. Zijn instituut, de Securities and Exchange Commission, onderzocht de plotse flash crash en noemt als oorzaak een grote opdracht om te verkopen bij Waddell & Reed in Kansas City.

Hunsacker heeft een vertraging in het systeem opgespoord. Alleen bedrijven met een directe data uitwisseling met Nasdaq, de grootste aandelenmarkt in de V.S., hadden geen last van de vertraging. Door een fout in het systeem boekten ze winst. Waddell & Reed gaven hun data aan Hunsacker, die ontdekte dat ze veel aandelen verkochten op het moment dat de markt omhoog ging en daardoor een storing in de algoritmen veroorzaakten.
Volgens hem weet de SEC meer, maar wil die houdt gegevens geheim.

Berman bevestigt dat hij aan stricte regels gebonden is.  

De noodrem


Berman stelt dat als de processen te snel gaan, men de handel vijf minuten kan stilzetten,
maar volgens Hunsacker kan men daarop inspelen. Vooral als men sneller kan zijn dan een ander. De kans op een nieuwe crash bestaat nog steeds en wordt groter omdat de snelheid alleen maar toeneemt.

Berman vindt het angstig dat we machines zoveel macht gegeven hebben.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten